hogy melyik vonalhalmaz melyik helyiértéket reprezentálja. sorry csak ez már úgy látszik túl sok karakter volt:)
Lényeg: a metszés reprezentálja a szorzást grafikusan, értsd x db vonal x*y db metszéspontot ad y db vonallal. A vonalhalmazok helyiértékeket reprezentálnak(amelyikek közel vannak egymáshoz). Ha ezeket a vonalhalmazokat úgy ábrázoljuk mint a számban ahogy követik a helyiértékek egymást akkor igen, a végeredmény helyiértékei függőlegesen egymásalatt lévő metszéspontok számának az összege. De úgy is kijön ha össze vissza rajzolnánk fel a vonalcsoportokat csak akkor meg kéne jegyezni h melyik vona
Ja, már megvan! Nem kell keresni a középső ponthalmazt. Azokat a pontokat kell nézni, amik függőlegesen egyvonalban vannak! Amúgy tényleg nagyszerű ez a módszer! =D
Ez nagyon praktikus! =) De ha pl. kétjegyűt szorzok háromjegyűvel, akkor melyik a középső ponthalmaz?
nem kell ide 6 jegyű szám. elég a 99x99 is :)
ha sikerül lerajzolni, akkor már nem kell karikázni, meg pontopkat rakni, csak ránézel. lehet ezt gyorsabban is. aztán már csak elég magunk elé képzelni és már megy is...
Ok, mostmár értem az egészet. Teljesen logikus.
Most néztem, de én még nem igazán értem. Miután lerajzoltuk,és megvannak a számok, nem teljesen értem, h jön ki az eredmény. A számok milyen kapcsolatban vannak és milyen sorrendben indulunk el? nah még nézegetem.
szöszke: ? mi az hogy nem néztem végig? Az a kérdés, a nullát hogy rajzolod ki, zsenikém?
én meg tudtam csinálni :) tök állat
Marha jó! Úgyis működik, ha 2 jegyűt szorzok 3 jegyűvel...:)
Akela azért írta ezt, mert a 123x301-ben 0 van, és így már kicsit bonyolultabb, de csak annyit kell tenni, hogy behúzol a 0 helyére egy "fantomvonal"-at, amit aztán nem számolsz bele. Egyébként nagyon ötletes, ha begyakorolja az ember és épp nincs kéznél számológép, akkor lehet gyorsabb mint a papíros szorzás.
Banana Joe: Akkor ott a mobil. :P :)
ket 6 jegyu szamot osszeszorozni igy, talan A3 lapon kell kezdeni :)
Engem sem győzött meg, hogy ezután így számoljak, vagy inkább rajzolgassak. A snassz számológépes módszer alulmúlja látványban, de gyorsabb. :) Egyébként jópofa, hogy így is lehet.
EZ EGY NAGY 5Z@R,MIRE Ő KISZÁMOLJA 1SZER ÉN ADDIG 16-szor!!!!!!!!
Ezt simán lehet alkalmazni papír nélkül is, ha pl 13*42 van akkor az uccsó sz.jegy 3*2=6 a középső 3*4 1*2=14 tehát 4, maradék 1, az első pedig 1*4=4 1 (maradék) theháta szám 546