Egyik kedvencem, remélem helyesen emlékszem a részletekre:
Börtönlogika
Egy eddig üres börtönbe rabok érkeznek. A börtönigazgató minden rabot lehív együtt a körülkerített börtönudvarba, és a következő beszédet intézi hozzájuk.
- Elhelyeztük itt a börtönudvaron ezt a kapcsolót. Ezt fel-le lehet kapcsolgatni az udvaron megtett séta alatt. Rabokat csak egyenként engedünk sétálni, börtönőrök kíséretében, de egy séta alatt akárhányszor kapcsolgathatják a kapcsolót. Sétálni teljesen véletlenszerűen viszünk rabokat, tehát lehet hogy valaki naponta többször is, de lehet hogy napokig, hetekig nem fog kimehetni. Bármelyik rabnak joga van jelentkezni nálam kihallgatásra, azzal a kijelentéssel, hogy "már minden rab volt kint legalább egyszer sétálni". Ha ez a kijelentés igaz, akkor mindenkit szabadon engedünk. Ha tévedett, akkor mindenkit kivégzünk. Jól gondoljátok át, hogy akartok-e élni a lehetőséggel! Én most elmegyek, majd egy óra múlva visszajövök és mindenkinek kijelölöm a magánzárkáját. Ezek a zárkák elég jól szigeteltek ahhoz, hogy mindenféle kommunikációt lehetetlenné tegyenek, és az ablakaik nem a börtönudvarra néznek.
Milyen stratégiában egyezhetnek meg a rabok, hogy biztosítsák a minél előbbi kiszabadulásukat?
A rabok kiválasztanak maguk közül valakit. Csak ő kapcsolhatja le a kapcsolót. Ez meg is teszi valahányszor felkapcsolva találja. A többiek csak felkapcsolhatják. Minden rab csak 1 szer kapcsolhatja fel, akárhányszor is viszik sétára. (Tehát ha egyszer már felkapcsolta valamikor akkor utána nem nyúlhat hozzá.) A kiválasztott rabnak elég számolni hányszor kapcsolta le a kapcsolót. Ha ez megegyezik a rabok számával, mindenki volt már kinn és lehet jelentkezni az igazgatónál.
ja, ezt én is olvastam, de te viszonylag értelmesebben fogalmaztad meg a dolgot, mert a másik elég tré volt.
Nehezítésképpen azzal a változattal is meg lehet próbálkozni, ahol a rabok nem ismerik a kapcsoló kezdeti állását.
Összesen: 6
[1]