Ha már alacsony referenciákkal rendelkező és különleges ismereteket igénylő feladatoknál tartunk:
Bemegy egy fiatalember a boltba, és kér egy tojást. Még mielőtt odaadnák neki, kér még tizenkilencet. Miért?
Mivel több, mint egy éve senki se szólt hozzá, íme a megfejtés (amúgy valós történet)
Székelyekkel esik meg, akik egy román városba kerülve akarnak bevásárolni. Aki nem eléggé tájékozott a román nyelvtan rejtelmeiben, a tojás többes számát könnyen elronthatja és juhokat kér tojások helyett. Ezért a biztonság kedvéért nem akarja kiejteni többes számban a szót, mert nem biztos benne. Így kér egy tojást, majd még tizenkilencet (a második mondatában nem kell a "tojás" szónak előfordulnia).
Ismerek olyan embereket akik rendszeresen hasonló módon vásárolnak tojást. (Mondjuk a "Van tojás? Akkor kérek 20-at" kevésbé feltűnő, kívéve ha a boltban csak tojást árulnak és látható a sok tojás a polcokon)
Látom kezdünk lassan lecsúszni az első oldalról, úgyhogy még egy tipp: mi van, ha a vásárlónak és eladónak különbözik az anyanyelve?
lehet hogy szenilis a vevő, annyi a rövidtávú memóriájának, és elfelejtette hogy az előbb kért egy tojást.
Ejj-hajj, egy napig nem vagyok itt, és hogy el csűritek-csavarjátok
Egy kis segítség, habár erre már többször is utaltam:
"Utólag belegondolva, mégse olyan gonosz a feladvány, mint eleinte
hittem. Elméletileg bárhol, és bármilyen nyelven megtörténhet, de egy
bizonyos konkrét esetben sokkal nagyobb a valószínűsége, és valószínűleg
sok hasolnó eset történt/történik."
Nem mond ez valami olyasmit, hogy akár nyelvfüggő is lehetne?
.Hümm, hadd gondolkodjak egy kicsit. Most hirtelen nem jut az eszembe, mert gondolatban tojást vásárolok, de amint meglesz a békés fórumozó neve, elárulom Neked is gradU
.
LordRadi: ehhez az érzéshez hozzá kell szoknod, hogy hosszan ébren vagy, várakozol, egyre nő a lyuk az oldaladban a kíváncsiságtól, aztán könyörögsz, fenyegetőzöl fényképpel kiegészítve azt, és közben töröd a fejedet a megoldáson .
A fiatalembernek ez az egyik heppje, hogy így kér 20 tojást.
A következő feladványban mogyorót vásárol majd, de a mákos még érdekesebb lesz.
Az igazat megvallva Val már leírta, hogy tyúktojásról van szó, de én azért eljátszottam a gondolattal, hogy mi van, ha mégsem :).
Lehet!
Ezért írhatta a Val, hogy lesz, akinek könnyű lesz, lesz aki esélytelen. Na ha az esélyes krokodilszelidítő, vagy hangyaszelidítő, akkor bizony én fel is adom még időben
.
Lehet, hogy éppen azért igényel különleges ismereteket, mert van egy bizonyos tojásfajta (kacsáé, krokodilé, hangyáé) amit húszasával csomagolnak.
Vagy a gyűjtő ár 20 tojásra vonatkozik, és rájött, hogy ha egyet vesz, akkor is ki kell fizetni a 20 darabot. Így jobban jár, ha elviszi azokat is.
"mielőtt odaadták neki" nem ugyan az, mint a "mielőtt láthatta volna" de az eddigi válaszok alapján az utóbbit kell feltételezni.
Azt sem tudjuk, hogy a tojás árát mikor tudta meg az illető. Így akár még ahhoz is lehet köze, hogy így lett kerek összeg az aktuális fizetőeszközhöz képest.
ne szidd a melegeket... Az a jó ha minél több van belőlük, mivel csökkentik a konkurenciát.. ;-)
vagy pont hiperdeflációról van szó, és hirtelen 19 tojásra is van elég pénze... ;-) egyébként már elég sok általános megoldás született, ha szigorúan a jól megfogalmazott feladatot tekintjük... ;-)
Esetleg van köze a hiperinflációhoz...? rájön, hogy a nála levő vödörnyi pénz még 19-re elég... a tojáson van az ár...
Nem, semmi köze a minőséghez. Gondosan ügyeltem a megfogalmazásban, hogy semmi ne utaljon erre. Ezért is kéri azonnal a többit, mielőtt az elsőt megkapná.
Minden információ rendelkezésetekre áll.
Nem volt tilos, és nem lett volna különböző az ára, különben is azonnal kért még 19-et, mielőtt az eggyel is kiszolgálták volna.
Utólag belegondolva, mégse olyan gonosz a feladvány, mint eleinte hittem. Elméletileg bárhol, és bármilyen nyelven megtörténhet, de egy bizonyos konkrét esetben sokkal nagyobb a valószínűsége, és valószínűleg sok hasolnó eset történt/történik.
Elfogadom az általános megoldást is, nem csak azt a konkrét esetet, amire eredetileg gondoltam.
Tilos volt 20 vagy annál több tojással kiszolgálni valakit?
Ha egybe kéri több lett volna az ára ?
Szóban egy darab tojást kért, és mindketten tisztában voltak azzal, hogy tyúktojásról van szó. Utána annyit mondott, hogy "kérem adjon még 19-et", és mindketten tisztában voltak azzal, hogy 19 tyúktojásról van szó.
Amúgy megtörtént eset.
Akkor azt azért elmondhatjuk hogy a vevő először 1 db tyúktojást, majd még 19 db tyúktojást kért az eladótól szóban?
Esernyő, egyetlen egy valamiben a helyes nyom irányában tapogatózol. Kulcsfontosságú információt hordozna, ha elárulnám, hogy hol, milyen vidéken játszódott le ez az esemény.
Hogy felmerül-e bennem? Attól függ, hogy melyik országban vagyok elárusító egy élelmiszerboltban.
Amúgy a feladat gonosz és igazságtalan. Vannak, akiknek nagyon könnyű lesz, másoknak nem sok esélyük van.
vagy valami olyan nyelven kéri, ahol nincsen 20-as szám, mint a franciában sincs 80, csak 4x20. Esetleg nem ismeri a 20-as szám nevét, mert még csak 19-ig tud számolni, olyan kicsi.
Elárusító vagy egy élelmiszerboltban. Valaki tojást kér. Felmerül-e benned valamiféle kétség, hogy miféle tojásról van szó?
Mert az első kindertojás, a többi pedig tyúktojás?
Összesen: 48
[1]