Gimnáziumi logikai feladatmegoldó verseny feladatai... Az eredményekre már nem is emlékszem...
Folytasd a sorozatot (1)1; 2; 6; 15; 35; ...
A nulla az természetes szám. Egyszer matekversenyen láttam egy szegény szerencsétlen ötödikes körüli diákot vadul számolgatni a következő kérdés miatt: "mi az első ezer természetes szám szorzata". Szegény még százig sem jutott, és fel kellett adja...
Nem a feladat szempontjából volt fontos, hanem mert erről olyan jót beszélgettünk a minap matematikát kedvelő kollégámmal, és érdekelt a Ti véleményetek is.
Ha jól tudom az nem prímszám, mert csak 1 osztója van, míg a prímszámoknak meg kettő. De lehet hogy ez is olyan hogy most a 0 az természetes szám vagy nem.
Nem is rossz... egyébként nem ez volt annak idején a megoldás, de erre rá nem jöttem volna... az az egyetlen baj vele, hogy a 2-es előtt nincs 2 prímszám. (az egyes előtt meg pláne nem :) de az 1; és a 2; nélkül zseniális... szabadalmaztasd :)
Szerintem 77-re gondolt a szerző, mert mindenik szám két egymást követő prímszám szorzata:
6 = 2 * 3
15 = 3 * 5
35 = 5 * 7
77 = 7 * 11
és így tovább.
Azt utálom ezekben a feladatokban, hogy elvárják, hogy azt a megoldást találd ki, mint amire a szerző gondolt. Bizonyítható, hogy minden ilyen feladatnak végtelen sok megoldása van, és kitalálhatok akármilyen számot, tudok rá olyan szabályt alkotni, mely szerint ez enyém a helyes megoldás.
Összesen: 10
[1]