Eszembe jutott egy klasszikus feladvány, lehet sokan ismerik:
Egy vendégfogadóban szeretnél tölteni 7 éjszakát. Fizetségképpen egy ezüstláncot ajánlasz fel, amit a fogadós el is fogad. A lánc 7 egymásba illesztett gyűrűből áll, mint amilyen gyermekláncfűből szoktak készíteni, és nem körkörös (tehát a két végén levő gyűrű csak egy-egy másik gyűrűvel van összekapcsolva)
A gond az, hogy egyiketek se akar adósa lenni a másiknak, tehát nem fizethetsz egyszerre a teljes lánccal. Minden este egyetlen láncszemmel kell fizess.
Hogyan oldható meg ez a feladat, hogy a lehető legkevesebb láncszemet kelljen elvágni?
viszont visszakérheted, és adhatsz hosszabbat helyette, ez fontos!
nem ismertem, de beírtam gugliba (kihúzva a megoldás szót, hogy ne keresse), mert gyanítottam hogy kifelejtetted. igen, van. amiben leírja hogy vissza lehet kérni. akkor egyből rájöttem, fogtam egy jegyzettömböt, hét O betű, kurzor balról a harmadikra, és megvan
1.elvágod a harmadikat valamelyik végétől
2. odaadod
3. visszakéred, odaadod a kettest
4.odaadod az egyest is
5. visszakéred, odaadod a négyest
6. odaadod az egyest
7. visszakéred az egyest, odaadod a kettest
8. odaadod az egyest
9. elmész
mellesleg rájöttem, hogy ez a bináris számrendszer
421=lánchosszok
001=1
010=2
011=3
100=4
101=5
110=6
111=7
Zavarba hozol ezzel a kijelentéssel, lévén, hogy én is számtalan hibát ejtek a sietség, a saját ügyetlenségem, meg egyéb zavaró körülmények miatt.
Ettől függetlenül remélem, hogy sikerült már csillapítani az éhségedet.
És szégyenlem magam Omrik előtt, hogy ennyi betűt megeszek... Lehet nem ártana falatoznom valamit, és nem éhesen irkálnom.
Összesen: 8
[1]