Vicclap fórum téma:Agyaló

2025. július 23.
Ma Gál névnapja van.

Keresés:

Menü:

Vicclap fórum

Vicclap fórum >> Agyaló

2011. augusztus 5 11:06:42

elicia

Csatlakozás időpontja: 2011.07.28
Üzeneteinek száma: 309

Neten találtam de érdekes elgondolkodtató feladat:

Él egy lakatlan szigeten 25 teljesen egyforma oroszlán. Egyszer egy repülőgépből kiesik egy darab hús, és a szigeten landol. Ha ezt a húst megeszi egy oroszlán, akkor álmos lesz és elmegy aludni. Miközben alszik, áldozatává válhat más oroszlánoknak, azaz olyan, mintha maga is hússá változna a szunyókálás idejéig (az oroszlánok amúgy sosem alszanak ezen a szigeten). Ha egy oroszlán megeszi az alvó oroszlánt, akkor ő is álmos lesz, elmegy aludni, és így tovább.
Az oroszlánok gondolkodása teljesen logikus.
Kérdés: az első oroszlán, amelyik megtalálja a húst, megeszi-e vagy sem?

ui: Mivel az oroszlánok egyformák addig egymást nem ehetik meg amíg nem alszik az áldozat...
A válaszhoz magyarázatot is kérek, és azt nem fogadom el, hogy megeszi, különben éhen halna Mert ha nem eszi meg akkor is minden oroszlán túléli, mondjuk kókuszdiót eszegetve, ami után el se kell aludniuk, sőt a kókuszban levő anyag frissen és kipihenten tartja az oroszlánokat hosszútávon

Na egyszerű ugye? Azt hittem már rég meg van oldva...

2011. augusztus 17 14:31:54

1o lenne megehetné
2o nem ehetik meg, mert a másik megenné őket
3o: 1 + 2 (ehet, mert ha ő a hús, akkor 2 oroszlános probléma áll elő, amikor nem ehető a hús)
4o: 1 + 3 (nem ehet, mert ha ő a hús a 3 oroszlános probléma van, amikor ehető a hús)

Innen már látszik, hogy a páratlan esetekben lehet enni, tehát megeszi.

2011. augusztus 17 13:56:06

Ezt még nem oldottátok meg?
Kis segítséget nem tudok adni csak nagyot: Gondolkozzatok először kevesebb oroszlánnal (egész kevéssel)

2011. augusztus 17 13:23:30

megmondták a választ nekem, én már nem találgatok :D

2011. augusztus 5 14:56:27

Nem nem, nem osztoznak az oroszlánok, logikusak, de nem hülyék, hogy elosszák a legfinomabb falatokat...
Amelyik először meglátja végiggondolja, hogy megegye vagy ne egye logikusan, és dönt...
És mielőtt további találgatások lennének a kókusztejben még napernyő sincs, és nincs is behűtve, ha valaki ilyen irányba gondolkozna tovább

2011. augusztus 5 13:33:34

odavisznek 25 kókuszdiót, a húst szétdarabolják egyenlő részekre, megeszik, és közben iszogatják a kókusztejet, utána elszunyókálnak egy rövid időre

2011. augusztus 5 12:43:51

Összesen: 7

Slide

[1]

Szerzői jogok Impresszum Adatvédelmi nyilatkozat Hirdessen itt! Súgó